Nieuwe regels voor houderwijzigingen gTLD’s

geplaatst in: Aankondigingen | 0

Al enige jaren probeert ICANN de opgenomen gegevens in de whois voor gTLD domeinnamen te verbeteren, hiervoor werden eerder al de WDRP e-mailberichten en de contact-validatie door ICANN in het leven geroepen.

Vanaf 1 december 2016 zal de nieuwe ICANN regelgeving in werking treden waarbij bij houderwijzigingen van gTLD domeinnamen door zowel de oude als nieuwe houder goedgekeurd moeten gaan worden.

Volgens het ICANN reglement kan dit nieuwe beleid op twee manieren geïmplementeerd worden:

  1. Goedkeuring via e-mailbericht

    Bij het aanvragen van een houderwijziging wordt er een e-mailbericht aan de oude houder en aan de nieuwe houder verzonden. Via een link in de e-mailberichten kunnen de oude en de nieuwe houder de houderwijziging goedkeuren. Nadat de wijziging is goedgekeurd en is doorgevoerd zal er voor een periode van 60 dagen een lock op de domeinnaam staan waardoor de domeinnaam niet verhuisd kan worden (net als nu al het geval is na een gTLD verhuizing).

  2. Goedkeuring als “Designated agent”

    Het ICANN reglement biedt u als reseller ook de mogelijkheid om de houderwijziging als “designated agent” in opdracht van de houder goed te keuren. Een “designated agent” is een persoon of bedrijf die door de houder expliciet is gemachtigd om een houderwijziging voor hem of haar goed te keuren. Bij deze werkwijze hoeven er geen e-mailberichten naar de oude houder en nieuwe houder verzonden te worden om de wijziging goed te keuren en blijft het huidige proces voor houderwijzigingen dus vrijwel ongewijzigd.

Om de impact van het proces zoveel mogelijk voor u te beperken zullen wij voor onze resellers net als vele andere grotere registrars standaard de optie “designated agent” activeren. Het is hierbij van belang dat u ervoor zorgt dat de houder u machtigt om houderwijzigingen voor hem of haar goed te keuren, dit kan bijvoorbeeld door een aanvullende bepaling in uw algemene voorwaarde of door een extra bepaling op te nemen bij de handeling die de houder verricht om een houderwijziging via uw website aan te vragen.

Wilt u de goedkeuring van een gTLD houderwijziging toch liever via een e-mailbericht laten verlopen (optie 1) dan kunt u de optie “designated agent” uitschakelen in het control panel bij “account” “instellingen” “voorkeuren”.

De volledige beschrijving van de ICANN policy vindt u op: https://www.icann.org/resources/pages/transfer-policy-2016-06-01-en

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *